Crowdlending, og hvordan jeg oplever denne udlånsform

Siden slutningen af 2016 har jeg været långiver på crowdlendingplatformen Lendino. Jeg vil beskrive mine erfaringer med at låne penge ud på den måde i et antal artikler og notater den kommende tid.

Planen er at lave en månedlig status. En ting er planer, noget andet er realiteter. Ikke helt ulig udlånsbranchen. Lånernes plan er at også at betale tilbage, sådan går det ikke altid. Det kommer jeg tilbage til i en kommende opdatering på lånestatus.

Hvad er crowdlending

For ligesom at være på bølgelængde, vil jeg kort fortælle om selve låneformen.

Crowdlending går ud på, at et stort antal personer, virksomheder og organisationer låner penge ud til andre virksomheder og organisationer, som mangler penge til deres forretning.

Fordelene for långiver er, at man kan udlåne små beløb til mange virksomheder. På Lendino er minimumsudlån 1.000 kr. pr. lån. Jeg kan altså være med på konceptet for relativt få penge.

Fordelene for låntager er, man kan få finansieret sin virksomhed, sin vækst eller nye projekter med risikovillig kapital, selv om banken har sagt nej.

Risiko ved crowdlending

“Hvad med risikoen?”, kan man spørge. Det er en god pointe. De fleste låntagere opsøger crowdlending, fordi de ikke kan få et lån på acceptable vilkår i deres bank. Udlånsplatformen kreditvurderer virksomheden og stiller lånebetingelser ud fra deres vurdering. Men der er ingen garanti for at få pengene igen. Det skal man være villig til at acceptere.

Som långiver har man ingen anden sikkerhed end evt. kaution og sikkerhed i form af låntagernes (ofte private) formuer. Denne sikkerhed kan nemt vise sig at være værdiløs, hvis låntager kommer i økonomiske vanskeligheder, eller den forventede forretningsplan ikke holder.

Endvidere skal man være opmærksom på, at platformen selv også udgør en risiko. Pengene er ikke sikre, hvis platformen går konkurs. I modsætning til indestående i en bank, hvor du til en vis grad er garanteret af staten.

Som låntager er man bundet til lånet. Man kan ikke opsige sine låne, og det er derfor ikke muligt at realisere sin investering hurtigt. Det er kun långiver og udlånsplatformen, som har mulighed for at opsige lån.

Den forskel er vigtig, når man sammenligner med andre investeringsformer som f.eks. obligationer og aktier, hvor det for det meste er muligt at kapitalisere investeringen relativt hurtigt.

Umiddelbare erfaringer

Jeg er på nuværende tidspunkt involveret i 12 lån. De fordeler sig på mange forskellige virksomheder. I det store og hele betales lånene tilbage. Der har været noget knas med et par stykker, som ikke betalte til tiden, men de er kommet efter det. Et enkelt lån er på nuværende tidspunkt sendt til inkasso.

Renterne er ret høje sammenlignet med, hvad man ellers kan opnå som privat person. Det er i tiden realistisk med renter på mellem 5% og 13%. Løbetider går typisk fra 1 til 5 år.

Du kan besøge Lendino udlånsplatformen her og læse mere om deres betingelser.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.